Burn out
Door permanente stress lopen we de kans steeds verder verwijderd te raken van onze innerlijke verlangens, drijfveren en talenten.
Zomaar even wat cijfers over Burn-out:
Uit onderzoek is gebleken dat 12% van de werknemers burn-outklachten heeft. Ruim 40% van de werknemers vindt zijn of haar werk mentaal belastend en een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken.
Daarnaast heeft 40% van de werknemers behoefte aan extra maatregelen om werkstress te voorkomen. Hoogopgeleide werknemers hebben vaak last van emotionele uitputting en psychische vermoeidheid. Tien procent van de managers vertoont min of meer een burn-out, maar realiseert zich dat zelf vaak niet.
Burn-out is het gevoel dat je helemaal op bent. De batterij is leeg en het lukt je niet meer om op te laden. Burn-out ontstaat meestal na een lange periode van stress. Spanning door hoge werkdruk, spanningen thuis of een combinatie van die twee. Het evenwicht tussen je draagkracht en je draaglast is verstoord met extreme vermoeidheid tot gevolg.
Ernstige vermoeidheid is vaak het resultaat van een opeenstapeling van stressvolle situaties thuis en op het werk.
Zorg voor kinderen of ouders, hoge werkdruk, conflicten of andere problemen. Op een gegeven moment is het te veel.
Een beetje stress of spanning kan helpen om het beste uit jezelf te halen. Maar als je overspannen raakt en je geen momenten meer kunt vinden om te ontspannen raak je overbelast.
Burn-out komt vaak voor bij mensen die de lat hoog leggen en veel verantwoordelijkheid op zich nemen. Je gaat door waar anderen pauze zouden nemen en steekt veel energie in je werk. Ook in je privésituatie heb je het gevoel veel te moeten. Er blijft er nauwelijks tijd over voor jezelf, waardoor je energiereserves opraken.
Veel voorkomende klachten bij burn-out:
Prikkelbaarheid, boosheid. Gespannenheid, rusteloosheid. Bang om te falen, overal tegenop zien. Huilbuien, besluiteloosheid en concentratieproblemen. Extreme vermoeidheid en somberheid. Slapeloosheid en piekeren. Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn.
Hoge bloeddruk, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en benauwdheid (hyperventilatie).
Wat kun je er aan doen:
Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk om ondanks drukke werkzaamheden tijd voor jezelf uit te trekken, veel te bewegen en je grenzen te bewaken. Je moet voldoende hersteltijd inlassen.
Als het niet meer lukt weer op adem te komen is het belangrijk hulp te zoeken. Het is aan te raden om je klachten serieus te nemen en zo snel mogelijk in te grijpen. Zo kun je aan de slag blijven, terwijl je ondertussen maatregelen neemt om ongezonde stress in de toekomst te voorkomen.
Burn-out is gelukkig goed te behandelen. Een succesvolle burn-out behandeling is gericht op het herkennen van en anders omgaan met de bronnen van stress. Het is belangrijk dat op een gestructureerde manier gewerkt wordt aan herstel van zowel de lichamelijke als geestelijke draagkracht. Je leert werk, verplichtingen en ontspanning weer in balans te brengen.